dinsdag 17 december 2013

ho ho ho merry christmas!

Omdat het bijna kerst is, vandaag een leuk koekjes recept voor kerstkoekjes. Makkelijk te maken, ook met kinderen. Ik heb ze twee jaar geleden gemaakt toen ik een au pair in Londen was en ze vielen goed in de smaak. 

Persoonlijk hou ik meer van Sinterklaas, lekker Hollands en ik hou van koek en speculaas kruiden. Ik zal daarom binnenkort, mede dankzij mijn nichtje, ook nog wel een recept voor het maken van speculaas posten (ook al is het al Sinterklaastijd geweest, het is nooit te laat voor speculaas).






Kerstkoekjes, omnomnom.

·  250 gram bloem
·  125 gram (room)boter op kamertemperatuur
·  100 gram suiker
·  1 pakje vanillesuiker
·  1 ei
·  rolfondant 
·  ik weet niet hoe je ze noemt: suikerpennenmetkleur? zie het plaatje :P
·  andere decoratie (ze hebben veel bij de xenos)
·  vormpjes
·  poedersuiker
·  water











Oven voorverwarmen om 200 graden. 

Gooi de bloem, suiker, vanillesuiker, het ui en de boter lekker bij elkaar en kneed het door elkaar (handen of mixer, what ever u please). Zorg er dus wel voor dat de boter al op kamertemperatuur is, dat kneed wat makkelijker. *Al zag ik het laatst wel op masterchef dat het schijnbaar beter is als de boter koud is? Dit ga ik binnenkort even testen, ik hou jullie op de hoogte. Ik neem aan dat jullie vanaf hier de drill wel kennen. Als je een mooie bal deeg hebt, bestuif je je werkblad/snijplank met wat bloem en rol je de bal uit tot ong 1cm dikte (tenzij je van wat dikkere of dunnere koekjes houdt, al raad ik dunner niet aan want dan worden de koekjes zo droog). Vervolgens ga je de vormpjes uitdrukken en dit herhaal je tot je deeg op is en je het laatste beetje hebt opgegeten omdat je jezelf ervan overtuigd hebt dat je daar toch geen koekje meer van kon maken:P Maak daarna de gebruikte vormpjes goed schoon want die heb je nodig voor de fondant.

De koekjes bak je ong 15 minuten tot ze goudgeel zijn en dan laat je ze goed afkoelen! heel belangrijk, anders gaat je rolfondant er namelijk afglibberen.


Als je een stukje rolfondant netjes wil uitrollen, kneed je het eerst even zodat het een beetje warm en flexibel is. Daarna rol je het uit op bakpapier waar je ook een beetje poedersuiker over heen hebt gestrooid (dit voorkomt plakken aan je deegroller). De fondant rol je uit tot een gewenste dikte en vervolgens pak je een koud koekje, het matchende vormpje en druk je een stukje uit het fondant. Om ervoor te zorgen dat de fondant op het koekje blijft zitten heb je een soort van lijm nodig. Deze maak je van poeder suiker en water.

Als het fondant op het koekje zit, ga je hem versieren :)

easy peasy!


Succes en eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten