zondag 1 juni 2014

Spritsen

Ik heb een bepaalde, best wel leuke herinnering aan spritskoeken. Ik weet niet of het uberhaupt wel waar is, ik was best wel klein namelijk, maar om de één of andere reden denk ik bij spritskoeken aan mijn opa en de spritskoeken van de Hema. En dan het liefst die met dat lijntje roze glazuur eroverheen. Ik probeer nu even terug te denken aan de oude Hema in Dronten. Volgens mij zat het gebak rechts achterin, vlakbij de rookworsten. Oh oh oh, wat waren die spritskoeken lekker.

Dus sinds een paar weken probeer ik samen met mijn huisgenootje Hanne zelf ook heeerlijke spritkoeken te maken. De eerste keer mislukte rampzalig. We moesten eiwitten scheiden (dit ging helaas niet zo soepel en we hebben een aantal eieren weg moeten gooien) en ik gebruikte margarine i.p.v. roomboter waardoor de koekjes een beetje harder werden. En spritsen horen nou juist zo heerlijk luchtig te zijn.

Maar goed! hier het recept voor de heerlijke spritsen!

Spritsen!

  • 375 gram bloem
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 theelepels caramelsiroop
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels bakpoeder
als eerste meng je de boter, alle suiker en de caramelsiroop goed door elkaar. Ik wil geen klontjes zien!
Daarna splits je de eieren en bewaar je het eiwit want dit ga je stijf kloppen (tip, doe het met een mixer want als je het met een garde doet ben je 4x zo lang bezig en heb je aan het einde een lamme arm). 

Mix het eiwit door het boter-suiker mengel en voeg daarna de melk toe. Zeef daarna het bloem en voeg dit ook toe. In het begin kun je dit nog redelijk goed doen met een garde op een gegeven moment wordt het hier te dik voor.  Als je een ronde bal heb (zorg ervoor dat het goed zacht is en net niet meer plakt want je moet het straks door een spuitzak spuiten!) wikkel je het in vershoudfolie en leg je het een half uurtje in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Na een half uur haal je het deeg uit de koelkast en kneed je hem nog eventjes goed door. Gooi niet alles in 1x in de spuitzak want dan moet je super veel kracht zetten en krijg je ook hier een lamme arm van. Als je deeg nou te dik is, voeg dan wat extra melk toe. 

Op de foto zie je hoe wij de koekjes gespoten hebben. 

Bak de koekjes 20 tot 25 minuten af en laat ze daarna goed afkoelen! niet aan gaan zitten want dan is dat mooie patroontje weg. 

EET SMAKELIJK!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten