Duh, natuurlijk wil ik dat! Of ik een koud gerechtje mee wil nemen naar Hilversum donderdagochtend om 10 uur (vroeeggg). Nadat ik ophing, begonnen mijn hersenen (en die van mn moeder) overuren te draaien. Wat ging ik maken?! In de dagen erna heb ik verschillende dingetjes gemaakt waaronder dit recept: lemonginger cheesecake met een bodem van speculaas. Lekkert (ja met een t) EN zelfbedacht! Ik maak hem wel in een kleine bakvorm want cheesecake vult ontzettend! Dus tenzij je van plan bent de rest van de dag niks anders meer te eten, maak een kleintje:P
lemonginger cheesecake met speculaasbodem en lemoncurd on top!
- 100 gram speculaasjes
- 50 gram roomboter (plus een beetje om vorm in te vetten) voor de cheesecake en 125 voor de lemoncurd.
- 300 gram roomkaas/zuivelspread
- 60 gram crème fraîche
- 1 eetlepeltje bloem
- 90 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren voor de cheesecake en 3 voor de lemoncurd
- gember
- 4 citroenen
- 1 sinaasappel
- 200 gram fijne suiker
verkruimel de speculaasje in een keukenmachine/blender achtig is of in een theedoekje met een deegroller (goed als je frustraties kwijt moet). Smelt in klein pannetje de boter en mix dit met de speculaas kruimeltjes. Vet het bakvormpje in en leg de speculaasmix hier in en druk het goed aan. Zet dit minstens een half uur in de koelkast.
Rasp redelijk wat van de schil van 2 citroenen en sinaasappel en hou dit apart. Knijp ze daarna helemaal uit en meng dit met de roomkaas, de crème fraîche, de bloem, de basterdsuiker, de eieren, een goede theelepel gember en de schilletjes door elkaar. Giet dit over de speculaasbodem heen en zet dit ongeveer 2 uur afgedekt in de koelkast (sorry, weer wachten).
Verwarm nu de oven voor op 120 graden. Bak het daarna ongeveer 1,5 uur af in het midden van de oven en laat hem afkoelen in de oven. NO MATTER WHAT, OPEN DIE DEUR NIET TOT HIJ ECHT GOED AFGEKOELD IS.
voor de lemoncurd: rasp ook weer de citroenen en doe dit in een kom met de 200 gram fijne suiker, 2 eieren en de 125 gram roomboter. Dit ga je laten smelten door middel van een au bain marie (spel ik dit goed:P?). Dus deze kom zet je in een pan met heet water. Zo smelt de boter langzaam. Roer dit af en toe door. Terwijl dit smelt knijp je 2 citroenen uit. Dit sap doe je bij de rest zodra de boter volledig gesmolten is, ook voeg je nu 3 eieren toe. Roer dit af en toe (het liefst met een spatel) door zodat het langzaam dikker kan worden. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes. Giet het daarna in een schone koude pot, daar dikt het ook nog wat aan. (ik vind het ook lekker om door de lemoncurd wat gember te doen, dus tijdens het au bain marie gebeuren, maar dat hoeft niet!)
Als de cheesecake volledig is afgekoel kun je de lemoncurd erop smeren. En klaar is kees!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten