maandag 18 augustus 2014

Gezond gezond gezond

Zoals sommigen inmiddels al weten heb ik kort geleden besloten om volgend jaar te beginnen met de koksopleiding. Ik denk dat ik daar wel gelukkig van word, in tegenstelling tot opzoek gaan naar symbolen in saaie films.

Gisteren was ik jarig en ik ga voor een "gezond jaar". Dat betekent niet dat er geen koekjes etc. meer in dit huis te vinden zijn, of dat ik spontaan geen mayonaise meer eet (dan had ik namelijk op dag 1 al extreem gefaald). Nee, ik wil proberen om gezonder te koken en gevarieerder te eten. Vier keer per week gebakken aardappeltjes is saai en ik moet dat zien te voorkomen omdat ik vaak tot sluitingstijd bij de HEMA werk. Dan ben ik met geluk rond half 8 thuis en moet ik nog koken en bahbah, daar heb ik dan vaak geen zin in.

Dus ik heb de afgelopen paar weken veel naar Jamie Oliver gekeken en zijn tips en tricks over snel eten klaar maken en hoe je ook eten kan bewaren. Ik wil deze trend voortzetten daar Jamie's ideeën te gebruiken en aan te passen.

Het eerste recept wat ik in het thema van gezond en goed voor je lijf ga gebruiken is mijn super lekkere zelfgemaakte tosti. Nu denk je vast, wauw.. een zelfgemaakte tosti.. fantastisch. Maar ik bedoel hier dus mee dat je hem niet alleen zelfstandig belegd, nee nee. Je maakt het brood lekker zelf!
Als je witbrood mag eten (ik niet), is dit zeker een goedkope manier van brood maken. Je hebt alleen wat bloem, water, gist, zout en suiker nodig, that's it! Maar voor de spelt-etende-gemeenschap is dit niet altijd goedkoper dan een speltbrood bij de AH halen. De lekkeredingenbakker is wel duur en een normale bakker vast ook wel. Dus om daar een beetje op te bezuinigen heb ik voor de helft speltbloem en voor de andere helft volkorenbloem.

Brood (een hele)
1 kg bloem (of 500 gr spelt en 500 gr volkoren)
600 a 650 ml lauw water
30 gram gist
beetje zout en suiker
(eventueel zaden en pitten)


heel simpel: zorg dat je een groot en schoon oppervlakte hebt, zoals een grote snijplank. Leg hier je bloem op en maak er een soort van schildvulkaan van (voor de non-aardrijkskundigen onder ons: plat en breed). In het midden komt namelijk de helft van het lauwe water.
Mix dit met een vork samen met het bloem maar doe dit dus rustig zodat je schildvulkaan niet openbreekt en het water alle kanten op stroomt.
Als het een beetje dikkig wordt, voeg je langzaam beetje bij beetje het water erbij. Als het mixje op een gegeven moment te dik wordt om nog goed met de vork verder te gaan, is het tijd om je handjes vies te maken en gaan we agressief kneden! Ongeveer 5 minuutjes tot het lekker kneedbaar en elastisch is.
Zorg ervaar dat je een schaal hebt waarin je een beetje bloem gooit (zodat het deeg niet blijft plakken als het gaat rijzen) en zet deze op een warme, vochtige plek (leg er dus bijvoorbeeld een vochtige theedoek overheen). Laat dit nu lekker rusten. De deegbal moet ongeveer twee keer zo groot worden, dit duurt ong 30 a 40 minuten. Nu kun je hem aanpassen naar smaak, dus bijv. wat zonnebloempitten erin of erop (Lijnzaad, sesamzaad etc). Laat dit nu nogmaals een half uur rijzen, ja je blijft bezig,

Verwarm je oven voor op 180 graden en bak hier je brood ongeveer 30 minuten in af.

Om nu mijn lekkere tosti ervan te maken, ik leg altijd bovenop de tosti 2 a 3 dunne plakjes tomaat en smeer hier een beetje olijfolie op zodat dit lekker mee grilt in de tosti-ijzer. omnomnom.


Heerlijk! eetsmakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten