zaterdag 30 augustus 2014

Mastaaahchef

Oh oh oh, en dan krijg je in de lunchpauze bij de HEMA een belletje van de masterchef crew, of je die week erop op auditie wil om mee te doen met masterchef Nederland.

Duh, natuurlijk wil ik dat! Of ik een koud gerechtje mee wil nemen naar Hilversum donderdagochtend om 10 uur (vroeeggg). Nadat ik ophing, begonnen mijn hersenen (en die van mn moeder) overuren te draaien. Wat ging ik maken?! In de dagen erna heb ik verschillende dingetjes gemaakt waaronder dit recept: lemonginger cheesecake met een bodem van speculaas. Lekkert (ja met een t) EN zelfbedacht! Ik maak hem wel in een kleine bakvorm want cheesecake vult ontzettend! Dus tenzij je van plan bent de rest van de dag niks anders meer te eten, maak een kleintje:P

lemonginger cheesecake met speculaasbodem en lemoncurd on top!

  • 100 gram speculaasjes
  • 50 gram roomboter (plus een beetje om vorm in te vetten) voor de cheesecake en 125 voor de lemoncurd.
  • 300 gram roomkaas/zuivelspread
  • 60 gram crème fraîche
  • 1 eetlepeltje bloem
  • 90 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren voor de cheesecake en 3 voor de lemoncurd
  • gember
  • 4 citroenen
  • 1 sinaasappel
  • 200 gram fijne suiker

verkruimel de speculaasje in een keukenmachine/blender achtig is of in een theedoekje met een deegroller (goed als je frustraties kwijt moet). Smelt in klein pannetje de boter en mix dit met de speculaas kruimeltjes. Vet het bakvormpje in en leg de speculaasmix hier in en druk het goed aan. Zet dit minstens een half uur in de koelkast.

Rasp redelijk wat van de schil van 2 citroenen en sinaasappel en hou dit apart. Knijp ze daarna helemaal uit en meng dit met de roomkaas, de crème fraîche, de bloem, de basterdsuiker, de eieren, een goede theelepel gember en de schilletjes door elkaar. Giet dit over de speculaasbodem heen en zet dit ongeveer 2 uur afgedekt in de koelkast (sorry, weer wachten).

Verwarm nu de oven voor op 120 graden. Bak het daarna ongeveer 1,5 uur af in het midden van de oven en laat hem afkoelen in de oven. NO MATTER WHAT, OPEN DIE DEUR NIET TOT HIJ ECHT GOED AFGEKOELD IS. 

voor de lemoncurd: rasp ook weer de citroenen en doe dit in een kom met de 200 gram fijne suiker, 2 eieren en de 125 gram roomboter. Dit ga je laten smelten door middel van een au bain marie (spel ik dit goed:P?). Dus deze kom zet je in een pan met heet water. Zo smelt de boter langzaam. Roer dit af en toe door. Terwijl dit smelt knijp je 2 citroenen uit. Dit sap doe je bij de rest zodra de boter volledig gesmolten is, ook voeg je nu 3 eieren toe. Roer dit af en toe (het liefst met een spatel) door zodat het langzaam dikker kan worden. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes. Giet het daarna in een schone koude pot, daar dikt het ook nog wat aan. (ik vind het ook lekker om door de lemoncurd wat gember te doen, dus tijdens het au bain marie gebeuren, maar dat hoeft niet!)

Als de cheesecake volledig is afgekoel kun je de lemoncurd erop smeren. En klaar is kees!

eetsmakelijk!



maandag 18 augustus 2014

Gezond gezond gezond

Zoals sommigen inmiddels al weten heb ik kort geleden besloten om volgend jaar te beginnen met de koksopleiding. Ik denk dat ik daar wel gelukkig van word, in tegenstelling tot opzoek gaan naar symbolen in saaie films.

Gisteren was ik jarig en ik ga voor een "gezond jaar". Dat betekent niet dat er geen koekjes etc. meer in dit huis te vinden zijn, of dat ik spontaan geen mayonaise meer eet (dan had ik namelijk op dag 1 al extreem gefaald). Nee, ik wil proberen om gezonder te koken en gevarieerder te eten. Vier keer per week gebakken aardappeltjes is saai en ik moet dat zien te voorkomen omdat ik vaak tot sluitingstijd bij de HEMA werk. Dan ben ik met geluk rond half 8 thuis en moet ik nog koken en bahbah, daar heb ik dan vaak geen zin in.

Dus ik heb de afgelopen paar weken veel naar Jamie Oliver gekeken en zijn tips en tricks over snel eten klaar maken en hoe je ook eten kan bewaren. Ik wil deze trend voortzetten daar Jamie's ideeën te gebruiken en aan te passen.

Het eerste recept wat ik in het thema van gezond en goed voor je lijf ga gebruiken is mijn super lekkere zelfgemaakte tosti. Nu denk je vast, wauw.. een zelfgemaakte tosti.. fantastisch. Maar ik bedoel hier dus mee dat je hem niet alleen zelfstandig belegd, nee nee. Je maakt het brood lekker zelf!
Als je witbrood mag eten (ik niet), is dit zeker een goedkope manier van brood maken. Je hebt alleen wat bloem, water, gist, zout en suiker nodig, that's it! Maar voor de spelt-etende-gemeenschap is dit niet altijd goedkoper dan een speltbrood bij de AH halen. De lekkeredingenbakker is wel duur en een normale bakker vast ook wel. Dus om daar een beetje op te bezuinigen heb ik voor de helft speltbloem en voor de andere helft volkorenbloem.

Brood (een hele)
1 kg bloem (of 500 gr spelt en 500 gr volkoren)
600 a 650 ml lauw water
30 gram gist
beetje zout en suiker
(eventueel zaden en pitten)


heel simpel: zorg dat je een groot en schoon oppervlakte hebt, zoals een grote snijplank. Leg hier je bloem op en maak er een soort van schildvulkaan van (voor de non-aardrijkskundigen onder ons: plat en breed). In het midden komt namelijk de helft van het lauwe water.
Mix dit met een vork samen met het bloem maar doe dit dus rustig zodat je schildvulkaan niet openbreekt en het water alle kanten op stroomt.
Als het een beetje dikkig wordt, voeg je langzaam beetje bij beetje het water erbij. Als het mixje op een gegeven moment te dik wordt om nog goed met de vork verder te gaan, is het tijd om je handjes vies te maken en gaan we agressief kneden! Ongeveer 5 minuutjes tot het lekker kneedbaar en elastisch is.
Zorg ervaar dat je een schaal hebt waarin je een beetje bloem gooit (zodat het deeg niet blijft plakken als het gaat rijzen) en zet deze op een warme, vochtige plek (leg er dus bijvoorbeeld een vochtige theedoek overheen). Laat dit nu lekker rusten. De deegbal moet ongeveer twee keer zo groot worden, dit duurt ong 30 a 40 minuten. Nu kun je hem aanpassen naar smaak, dus bijv. wat zonnebloempitten erin of erop (Lijnzaad, sesamzaad etc). Laat dit nu nogmaals een half uur rijzen, ja je blijft bezig,

Verwarm je oven voor op 180 graden en bak hier je brood ongeveer 30 minuten in af.

Om nu mijn lekkere tosti ervan te maken, ik leg altijd bovenop de tosti 2 a 3 dunne plakjes tomaat en smeer hier een beetje olijfolie op zodat dit lekker mee grilt in de tosti-ijzer. omnomnom.


Heerlijk! eetsmakelijk!

zaterdag 9 augustus 2014

Kom op konijntje...

wiebelen wiebelen
Het is alweer een tijdje geleden sinds ik iets heb gepost, maar ik wil gewoon goede dingen posten. Geen vies smakende dingen of lelijke foto's.

Gisteren kreeg ik allemaal gratiesch groente en kruiden mee van de fotostudio waar ik schoonmaak. Echt super lief van ze, want dat kan ik als arme student natuurlijk super goed gebruiken. Maar nu kreeg ik ook twee konijnenbouten mee. Oké.. oké.. nog nooit gemaakt dus we gaan gewoon op gevoel iets maken. En goddamn, het was lekker. Dus voor jullie, konijnenbouten met een rode wijnsaus op een bedje van (ja.. gekookte?) groente en gebakken aardappeltjes met schil. (ik ben op de foto de rode wijnsaus vergeten:P)


Ingrediënten.


  • 2  of meer konijnenbouten
  • 1 grote wortel
  • 1 rode ui
  • halve rode, gele en groene paprika
  • kastanjechampignons
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • roomboter
  • bouillonblokjes van maggi
  • 3 middelgrote aardappels
  • allesbinder
  • zout
  • peper
  • olie (ik gebruik hennepolie)
  • 600ml water
  • 400ml rode wijn

breng de 600 ml water aan de kook samen met de bouillonblokjes.

Snij het uitje en de knoflook fijn en fruit deze in een koekenpan. Snij alle overige groenten ook klein en voeg deze toe samen met de kruiden. Als dit een beetje gebakken heeft voeg je het toe aan de bouillon en vervolgens voeg je de wijn toe, laat dit lekker pruttelen.
Vervolgens bak je in diezelfde pan de konijnenbouten. Zorg dat ze een goed goudbruin kleurtje hebben en gooi ze bij de bouillon erin. Dit moet ongeveer 45 minuten tot een uurtje pruttelen. Voeg hier een klontje roomboter aan toe en wat zout en peper.

Vervolgens ga je de aardappels wassen en snij je ze in verschillende vormpjes (zodat ze niet aan elkaar gaan plakken als je ze bakt, dat gebeurt met schijfjes). Deze kook je ongeveer 4 minuten. Daarna kruidt je ze met zout en rozemarijn. Deze bak je in dezelfde koekenpan samen met een goed stuk roomboter. Zorg dat je ze lekker zacht zet zodat ze lekker zacht worden vanbinnen en krokant van buiten.

Roer af en toe in de bouillonpannetje (geen deksel erop!) en schudt af en toe die aardappeltjes rond.

Als je bouillon bijna klaar is zet je de aardappeltjes iets hoger zodat ze echt lekker krokant worden. Dan haal je de konijnenbouten eruit en laat je ze even rusten in alufolie of gewoon op een snijplankje.

Zet nu de bouillon op hoog vuur en voeg een eetlepel allesbinder bij. Als het goed is wordt het nu dikker zodat het straks een lekker sausje is. Als het niet lukt, doe er nog een beetje allesbinder bij. Als het dik genoeg is doe je het prutje in een zeef zodat je de groente en de saus apart krijgt. Haal daarna alle takjes en blaadjes tussen de groente uit en gooi het weg. Leg alles op je bordje en smikkelsmakkel:)