vrijdag 28 februari 2014

Het snelle tussendoortje van de week!

Omdat ik het even best druk heb, heb ik een nieuw concept bedacht: "Het snelle tussendoortje".

Hier ga ik standaard snelle tussendoortjes een extra twist geven. Misschien een gezonde of stiekem juist veel slechter alternatief. Vandaag een gezonde twist op de pannenkoek. Mijn pannekoeken worden gemaakt met ei, bloem, water, zout, spelt zemelen en muesli.

Simpeler kan het bijna niet, mix alles door elkaar (zorg wel dat je muesli een beetje fijn gestampt is) en maak een pannenkoek. Ik vind het lekker met jam erop, maar leef je lekker uit :D


vrijdag 21 februari 2014

Rolletje Kip

Enkele weken geleden keek ik MasterChef en toen zag ik iemand kip op een manier klaarmaken die ik nog nooit had gezien. De kip werd in een plasticje gewikkeld en in een pan met kokend water gelegd. Volgens mij was het deze aflevering (klik)!

Dus ik wou ook zoiets gaan maken!

één tip: zorg dat je een lang stukje kipfilet hebt, want die van mij waren wat kort dus ik heb ze gewoon op elkaar geplakt, maar dan wordt het niet zo mooi als op de foto.

Ik heb tussen de twee stukjes kip een mixje van aubergine, uitjes, rozemarijn, citroenrasp en citroensap gedaan. Daarnaast heb ik in de oven groente gegrild, tomaten, wortels, ui en aardappels.
En een simpele sla melange met wat honingmosterddressing en een beetje azijn (want dat schijnt goed te zijn voor je honger gevoel).

Basic Basic: kip, groente en sla
1 persoon (ja het single life is begonnen, porties p.p.)


  • 200 gram kip
  • 1 wortel
  • 2 uitjes (kleintjes en het liefst rood, maar die van mij waren op)
  • 2 tomaten (klein)
  • 2 aardappels (klein)
  • sla melange
  • honingmosterddressing
  • azijn
  • rozemarijn (vers!)
  • 1/4 citroen
  • klein beetje aubergine
  • zout
  • peper
  • olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 a 200 graden.

Snij de wortels in reepjes, de aardappels en plakjes of blokjes of gewoon rare vormen, de ui in dikke snippers en de tomaat lepel je eerst leeg en snij je daarna vervolgens is halve maantjes. Dit mag vervolgens in een ovenschotel in de oven met wat olijfolie, peper en zout.
Dit moet ongeveer 30 minuten in de oven.

Zet een pannetje met water op. Het water moet ongeveer net zo hoog zijn als de kip die er straks in gaat. Snij nog een ui en de aubergine heel fijn. Mix dit in een kommetje samen met de verse takjes rozemarijn (deze kun je ook wat kleiner snijden als je dat wil). Voeg hier ook wat citroenrasp en wat citroensap aan toe en smeer hier vervolgens een kip mee in. De kip rol je strak op en leg je daarna in een plastic zakje je ook straks aansluit en goed dichtmaakt! Anders komt er water bij in. Dus maak dit dicht met een touwtje of van die leuke draai dingen die je bij plastic zakjes krijgt.

Als het water bijna kookt, leg je het zakje er bij in. dit moet ongeveer 20 minuten er bij in. Zorg ervoor dat het water niet te hard gaat koken, kleine bubbeltjes zijn prima.

Als je dit uit het water haalt, be careful. Het is HEET!

Je mag zelf wel kiezen hoe je het opdient. Ik doe altijd nog een klein beetje zout en peper over de kip, dat is lekker. En oja, de sla mix je met een beetje azijn en honingmosterddressing.





woensdag 19 februari 2014

Koekjes met een twist

Al jaren probeer ik the art van zandkoekjes te perfectioneren, maar op de één of andere manier lukt het me gewoon NIET! Ze worden altijd plat, droog en saai van smaak. Dus mijn periode van het experimenten met koekjes begint nu.

Ik heb het laatst een boekje gekocht met daarin allemaal verschillende koekjes en ik besloot eens even te kijken wat daar allemaal in stond. Ik kwam bij een plaatje wat er erg lekker uitzag, keek naar de ingrediënten en zag dat het gember koekjes waren.

Dus vandaag heb ik voor jullie gemberkoekjes, maar wel op mijn manier.

Gemberkoekjes met citroen
15 stuks

150 gram bloem/zelfrijzend bakmeel (als je bloem gebruikt, voeg een theelepel bakpoeder toe)
1 ei
75 gram boter
halve eetlepel gember
50 gram poedersuiker
100 gram basterdsuiker (wit of bruin)
citroenrasp (1 theelepel)
sap van 1/4 citroen
1 eetlepel stroop
zout

Verwarm je oven voor op 160 graden.

Smelt in een pannetje langzaam het boter samen met de stroop.

zeef het bloem 2x door een zeef (duh), en voeg daarna de poedersuiker, basterdsuiker, bakpoeder (als het nodig is), gember, snufje zout, citroenrasp en citroenrasp toe. Als de boter en stroop zijn gesmolten, mix je dit goed en voeg je dit ook toe. Voeg een losgeklopt eitje als laatste toe en maak hiervan een mooi deeg.
Maak mooie rondjes van je koekjes.

Probeer ze kleiner en dikker te maken dan die van mij, anders worden ze een beetje droog en kunnen ze sneller aanbranden.

De koekjes moeten ongeveer 15 minuten in de oven, maar hou ze goed in de gaten!
Ze zijn by far het lekkerst als ze warm zijn, maar ook koud heel erg lekker!

vrijdag 14 februari 2014

In 'n Pannetje

Je kan natuurlijk altijd maar die ovenschotels saai maken in een standaard ovenschotel. Maar je kan ook een keer fancy uitpakken en je heerlijke ovenschotel maken in een pannetje. Volgens mij is het fancy woord 'cocotte'. Het betekent: gietijzeren stoofpan. Hierzo, Xenos. Goedkoop en gezellig!

Ik heb gisteren een prei-ovenschotel met Mexicaanse kruiden in deze pannetjes gemaakt. Smaakt precies hetzelfde maar ziet er natuurlijk wat chiquer uit.

prei ovenschotel
2 personen


  • 150-200 gram gehakt (ik had half om half gehakt want daar zat een 35% sticker op, maar rundergehakt werkt ook prima).
  • 4 grote aardappels
  • 1 prei
  • kwart paprika
  • 1 uitje
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje melk
  • 75 gram boter
  • zout
  • peper
  • iets van Mexicaanse kruiden.
  • chilipoeder
Schil de aardappels en snijdt deze in minimaal 6 stukken en laat dit koken. Dit wordt een heeeerlijke aardappelpuree. Dit moet ongeveer een half uurtje koken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijdt een uitje en een teentje knoflook en fruit deze, vervolgens voeg je het gehakt toe en dit bak je rul. Breng het een beetje op smaak met peper, zout en chilipoeder. Terwijl het gehakt bakt, snij je de paprika in kleine blokjes en de prei overdwars in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Dit voeg je daarna toe en dan wacht je even tot de prei is geslonken.
Ik had de Mexicaanse Burrito mix van de AH gebruikt als kruiden, dit moet je met 100ml water vermengen en vervolgens toevoegen. Maar houdt de instructies aan die op het papiertje/doosje van jouw kruiden staan.
Als de prei geslonken is, mag het vuur uit.

Als de aardappels lekker zacht, controleer dit door er met een vork doorheen te prikken, dan giet je ze af. Vervolgens snijdt je de boter in blokjes, dit ga je samen met de aardappels, een scheutje melk, peper en zout fijn stampen tot een zachte aardappelpuree.

In de cocottes schep je eerst een laag van het gehakt en de groente en daarna verdeel je gelijkmatig de aardappelpuree erover heen. Zet ze zonder deksel in de oven voor ong 30 minuten. Als je wil, vind ik erg lekker, zet je op het laatst nog eventjes de gril aan zodat je een krokant aardappelkorstje krijgt.

lekker lekker:)

eet smakelijk!





dinsdag 11 februari 2014

The Chocolate Tower of omnomnom

Afgelopen weekend was ik op de verjaardag van mijn peetkindje en aan mij was de eer om een suikervrije taart te maken voor de kleine man zodat moeders 's avonds geen stuiterend kind had.
Uiteindelijk heb ik een suikervrije en botervrije cake gemaakt, maar wel met botercreme om de 3 lagen cake aan elkaar te plakken. In de botercreme zit wel boter en een beetje poedersuiker, je kan hier ook mascarpone voor gebruiken.

Dus deze is voor alle "snoeperds" out there die zich iets minder schuldig willen voelen na het eten van een plakje cake!

The Chocolate Tower of Omnomnom
6-8 personen (hoge lagen, dus dunne plakjes!)

  • 300 gram bloem
  • 125 gram palmsuiker of 12 gram stevia (groene)
  • 75 gram cacaopoeder
  • snufje zout
  • snufje baking powder, bak poeder (iets wat het laat rijzen)
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
Botercreme
  • 200 gram boter/mascarpone
  • 200 gram suiker
  • beetje cacaopoeder
  • eetlepel kokend water

Er is ook nog een optie om deze cake lactosevrij en glutenvrij te maken, dan moet je amandelmeel en sojamelk gebruiken!

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal de bloem door een zeef zodat het lekker luchtig wordt. Mix dit vervolgens met de overige ingrediënten tot het een mooi glad beslag is. Ik heb, zoals je op de foto ziet, 3 lagen gemaakt in een kleine springvorm. (Xenos, Ikea, kookwinkel, Hema?) Maar je kan er ook voor kiezen om één grote te maken.
Giet het beslag tot 3/4 in de springvorm en zet hem in het midden van de oven. Als je een kleine springvorm gebruikt moet de cake er 20 tot 30 minuten in, bij een grote weet ik het niet, ik zou zeggen check vanaf de 40 minuten elke 5 minuten door er met een sateprikker in te prikken zodat je kan zien of de taart nog nat is van binnen.

Voor het maken van de botercreme moet je zorgen dat de boter op kamertemperatuur is. Mix alle ingredienten en zorg dat er zo min mogelijk klontjes van de boter achterblijven.

Smeer de botercreme pas op de taart als deze GOED is afgekoeld. Anders smelt het!

Als je meerdere lagen wilt, zoals ik, kan het zijn dat je de cake moet bijsnijden aan de bovenkant zodat je een plat oppervlak krijgt. En als je het lekker vindt, gooi je er wat walnoten boven op!

ENJOY!

vrijdag 7 februari 2014

Superfooood

Zoals sommige van jullie weten ben ik een beetje bezig met gezonder eten, wat kilootjes kwijt raken en meer dingen proeven. Nu heeft mijn nichtje me voorgesteld aan superfood en allemaal andere lekkere dingetje voor door mijn yoghurt heen. Nou heb ik het 3 weken volgehouden om yoghurt, brood en veel fruit te eten maar ik wilde ook wel eens iets lekkers eten wat toch gezond was.

Om de één of andere reden zitten alle muesli repen in de winkel ook vol van calorietjes en suiker dus ik besloot zelf maar aan de slag te gaan. Mijn doel was om een koekje te maken, maar uiteindelijk werd het meer een soort mini cakeje. Het is een suikervrije, botervrije muesli-lijnzaad cakeje en ik vind hem persoonlijk voor een eerste poging best lekker en gezond (er zit wel een beetje honing op, voor het snack gevoel).

Dus hierbij succesjes:D

8 a 10 muesli cakejes

  • 2 eetlepels magere melk
  • handje lijnzaden
  • 3x zoveel muesli als lijnzaden
  • 10 gram groene stevia (suiker vervanger)
  • 1 ei
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • honing for on top!
Verwarm de oven voor op 180 graden.

mix alles (behalve de honing) in een kom en kneed dit goed met je handen, uiteindelijk krijg je een grote bal. Deze bal moet net niet meer kleverig zijn. Van deze bal ga je het deeg voor de cakejes/koekjes maken. Als je je deeg platter uitrolt krijg je koekjes. Mijne waren te dik.
Als je koekjes maakt, hoeven ze maar 10 tot 15 minuten in de oven. Anders 20 - 30 (afhankelijk van hoe dik je cakejes zijn). Boven op de koekjes leg je nog wat muesli en ook smeer je de honing hierop zodat het mooi gaat glimmen. Hupsakee de oven in en smullen maar:D!


maandag 3 februari 2014

Restjes

Zo nu en dan heb je restjes in de koelkast en vraag je je vast af wat je daar mee kan doen.
Als jij thuis vlees, groente en aardappels hebt kun je altijd een random ovenschotel maken. Mocht je ook nog kaas in huis hebben, dan heb je the ultimate jackpot.

Ik had nog kip, hier en daar wat groentes en aardappels en kaas in huis. Dus et voila, een ovenschotel:)

Restjeskipovenschotel

  • 300 - 500 gram kip
  • 1 tomaat
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 kilo aardappelen
  • volle melk
  • 50 gram boter (of iets meer als je dat lekker vindt)
  • geraspte kaas
  • peper
  • zout
  • rozemarijn
  • kipkruiden
  • 1/2 citroen
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en snij ze in wat kleinere stukken. Laat deze vervolgens koken, net zo lang zo te helemaal zacht zijn en klaar om een aardappelpureetje te worden.

Snij alle kip en groentes in stukjes. Snij de ui en de knoflook heel klein en fruit deze vervolgens. Voeg nu de kip toe. Na 3 minuten voeg je de wortel en tomaat toe en aan het einde de prei. Breng het nu op smaak met zout, peper, rozemarijn en kipkruiden. En sap van ong een halve citroen. Laat dit allemaal even goed pruttelen en blijf het roeren, zodat niks aanbakt. 

Als dit klaar is mag dit in de ovenschotel.

Maak nu de aardappelpuree (als de aardappels lang genoeg gekookt hebben). Stamp de aardappels fijn met volle melk, boter, zout en peper. Dit kan je met zo'n stampotstamper doen (zo noem ik hem) of met een staafmixer. Zorg ervoor dat het mooi glad is. Dit verdeel je over het groente-kipprutje en daaroverheen komt geraspte kaas.

Dit gaat vervolgens ong een half uurtje in de oven en voila, omnomnom. Lekker eten.